Kuchnia Myśliwska


Myślistwo od dawien dawna związane było z naszą historią i tradycją. Uczyło zręczności i odwagi.  W dawnych wiekach lasy polskie obfitowały w zwierzynę grubą jak niedźwiedzie, żubry, łosie, jelenie, dziki, sarny i drobną jak zające i ptactwo.

W staropolskiej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę. Występuje wiele gatunków dziczyzny, z której sporządzić można różnego rodzaju dania z:

    dzika:
        pieczeń z szynki, combra, łopatki
        sos ostry do mięsa ze starszej sztuki
        gulasz
        kotlet mielony
        klops
        gołąbki
        galaretka z głowizny
        sos pomidorowy do zimnego mięsa

    sarniny
        rosół i sztuka mięsa z karku
        czernina
        wątróbka
        boczek a la flaczki
        mięso z łopatki z młodymi jarzynami
        pasztet

    jelenia, daniela:
        polędwica
        zraziki z polędwicy

    zająca
        pasztet
    kuropatwy, kaczki

    i wiele więcej...
Kuchnia myśliwska Kuchnia Myśliwska u Huberta w Białce Tatrzańskiej